Tile hunting

V jízdách našich závoďáků na Stravě, Garminu nebo někde úplně jinde jste si mohli všimnout, že v popiskách uvádí termíny jako „statshunters“, „čtverečky“ a ti nejodvážnější se nebojí ani termínu „tiles“. Že nejde o jazyk zakázané sekty, ale vcelku zábavnou hru, popíše ten nejpovolanější (rozuměj ten s největším Max square – vysvětlení níže 😉): Milan Hanyk. Protože je téma zajímavé, tak si Milan (sám bez nátlaku) předsevzal, že to bude seriál (po zkušenostech s psaním Mílí) s předem nespecifikovaným počtem dílů 😁.


Tilehunting je geolokační hra, ve které hráči poznávají svět rozdělený do čtverců. Snaží se přitom navštívit co nejvíce čtverců a ze sousedících čtverců vytvořit co největší souvislé území.

Každý čtverec, který jste „naťukli“ (víceméně libovolným pohybem), se počítá jako navštívený. Není třeba ho křižovat, v podstatě stačí do něj jenom nakouknout.

Velikost čtverce v našich zeměpisných polohách je přibližně 1,5 x 1,5 km (výpočet je složitější, pro zájemce zde).

Jako každá činnost, má i tile hunting svoji terminologii:

Tile = čtverec, navštívené políčko,
Cluster = navštívený čtverec, jehož 4 sousední čtverce jsou také navštívené,
Max cluster = souvislé území tvořené sousedícími clustery,
Max square = největší virtuální čtverec z navštívených čtverců, které spolu sousedí.

Určitě se ptáte, jestli se dá navštívit každý čtverec. Jednoduché překážky, jako vodní plochy, jsou jasné, stačí chvíli plavat, půjčit loď, počkat na mráz. Trochu obtížnější to je u rozsáhlých areálů typu nepřístupné obory, vojenské výcvikové prostory, povrchové doly a podobně. Přepokládáme, že hajným, vojákem ani horníkem se kvůli tomu nikdo nestanete, tak tedy alespoň doporučíme daný objekt sledovat třeba na soc. sítích a doufat v návštěvní dny a podobnou akci.

A protože je to hra založená na technologích, tak se těšte na odbornější díly. Do příštího dílu budete potřebovat zřídit účet v aplikaci Strava (stačí FREE verze, není třeba nic platit) a zaznamenat do ní první výlety a vyjížďky. Ukážeme si, kde navštívené čtverce zobrazit.