MOUNTAIN BIKE MARATHON WORLD SERIES

V letošním roce přišlo UCI s velikou novinkou, a tou je MOUNTAIN BIKE MARATHON WORLD SERIES neboli Světový pohár horských kol v maratonu, který dokonce startoval na naší domácí půdě 13. 5. 2023 v Novém Městě na Moravě. Pořadatelé si pro závodníky přichystali dvakrát šedesátikilometrový okruh s převýšením 1 300 m. Traséři přichystali poctivou trať, která obsahovala převážně lesní cesty, přírodní i umělé traily, šotoliny a nechyběly ani extrémně technicky náročné úseky.

Na startu hlavního závodu se sešla celá světová špička, 130 závodníků z celého světa. Českou republiku v modrých barvách MONDRAKERU reprezentovali David Dvořák a Daniel Michl.

Jak vypadal průběh závodu nám svými slovy přiblíží David Dvořák:

I když počasí nebylo úplně ideální, teplota byla okolo šesti stupňů a silně mrholilo, už od začátku měl závod opravdu nádhernou atmosféru. Organizátoři vyvolali každého závodníka na start celým jménem, startovním číslem a zemí, kterou zastupuje. Kvůli absenci UCI bodů jsem startoval až ze zadní řady. Trať jsem znal a věděl jsem, co mě čeká. 120 km byl přeci jen můj letos zatím nejdelší MTB závod, a proto bylo velmi důležité rozvrhnout si síly. Od začátku jsem se nikam nehnal a nevadilo mi, že mi v prvním stoupání startovní pole odjíždí. Jakmile skončilo prudké stoupání, začal jsem svoji ztrátu stahovat. V okolí trati bylo spoustu fanoušků, kteří vytvářeli úžasnou atmosféru. Na trase bylo pořád s kým závodit. Díky správně zvoleným gumám Tufo XC11 to skvěle odsýpalo a neměl jsem problém ani v technických pasážích.

Vyhnuly se mně i jiné technické problémy a vše fungovalo, jak mělo. Nepodcenil jsem ani jídlo a celý závod jsem objel na Pastee Smart Energy a gely. Všeho jsem měl dostatek díky skvělému suportu od Michlových, za který moc děkuji. Na trati se pohybovalo spoustu závodníků s podobnou úrovní výkonu, jako jsem měl já, a proto bylo pořád s kým jet. Se závodními skupinkami nejvíc zamával sjezd u Devíti skal, který je těžký sám o sobě i za sucha. Za mokra se mi ho nepodařilo ani jednou sjet čistě. Vždy se zde našel někdo, kdo vám zablokoval cestu a donutil vás vycvaknout nohu z pedálu. Hodně zajímavé také bylo sledovat soupeře, jak si rozvrhli síly. Spoustu těch, kteří mi ujeli na začátku, jsem dojel v průběhu závodu, třeba i několikrát a opačně.

V druhé polovině druhého kola jsem sebral zbytky sil a začal závodit. Ve skupině jsme výrazně zvýšili tempo a začali sbírat odpadlé závodníky. Po chvilce nás byla více než desetičlenná skupina. Závěrečných 25 km bylo silně proti větru. Nikdo nechtěl střídat, tak jsem si řekl buď odpadnu já, nebo oni. U Sykovce už jsme byli pouze tři. Pokoušel jsem se udělat si náskok i na další dva soupeře, ale to se mi nepodařilo. Přivezl jsem si je do prudkého stoupání před nájezdem do závěrečného trailu a věděl jsem, že zde budou silnější. I přes snahu nástup odrazit se mé tušení potvrdilo. Vzniklou ztrátu jsem se snažil ještě stáhnout v trailech, ale i přesto jsem si neodpustil odlepit kola přes dvoják a poslat tam šálu.

Do cíle přijíždím s časem pod 5 h na krásném 60. místě. Z umístění mám velkou radost a beru to jako úspěch.

Děkujeme Davidovi za přiblížení závodní atmosféry mezi světovou špičkou. Dan Michl i přes technické problémy závod nevzdal a dokončil. Uzavíral první stovku závodníků.

Oběma našim závodníkům gratulujeme ke skvělým výkonům a hezkému umístění.