Manitou Chrudim

V sobotu 20. srpna 2022 zavedl do Chrudimi borce z Mondrakeru dvaadvacátý ročník závodu Manitou Železné hory CARDION.

Na start dlouhé trati se postavili Michal Nýč, Lukáš Matulka a David Dvořák. Na trasu C vyrazil Michal Anýž.

Všechny naše borce jsme měli nachystané hned v prvním startovním koridoru. V 11:00 zazněl výstřel startovní pistole a vydali se na trasu.

Po startu na závodníky tradičně čekaly dlouhé Široké schody, které vedou z historického náměstí. Nejlépe se podařilo odstartovat Davidovi, který vjížděl na schody z úplně první pozice.

Tam pokračoval za zaváděcím vozem až do Sobětuch, kde si každý před nájezdem na zúženou šotolinovou cestu snažil vytvořit pozici. V lese za Rabštejnskou Lhotou se rozhodlo o dění celého závodu.

Na mírném, táhlém a úzkém stoupání začalo čelo závodu silně zrychlovat se snahou nadělit celé startovní pole. Udržela se tam pouze patnáctičlenná skupina, ze které po pár kilometrech a krátkém prudkém stoupání odjelo 7 vedoucích jezdců. David Dvořák zůstal s Vojtou Slavíkem v lehkém závěsu. Vzájemnou spoluprací se jim podařilo po dalších pár km zpět doskočit na čelo závodu.

Hlavním zlomovým bodem se stal sjezd v Křižanovicích, kde v úzké technické pasáži spadl Marku Bartůňkovi řetěz a rozdělil celou čelní skupinu. Další dělení proběhlo hned o 2 km dál, kde v prudkém stoupání na České Lhotice odjíždí další 2 závodníci. David je zabudovaný v tříčlenné skupince spolu s Vojtou Slavíkem a Jakubem Hníkem na 6. –8. pozici celkového pořadí. Jak nám ale prozradil, ve skupince se mu nejelo vůbec dobře. Na dvacátém kilometru, při přejezdu mezi poli nasadil vyšší tempo, které jeho soupeři nebyli schopni akceptovat.

Letošní trať Manitou byla oproti minulým ročníkům velice odlišná. V Železných horách proběhlo kvůli kůrovci rozsáhlé kácení a velká část trati byla k nepoznání. Díky tomu byly dost zničené široké lesní cesty, které nahradily hluboké vyjeté koleje, spousty děr a na několika místech i hromady olámaných větví. Nechyběl ani tradiční průjezd řeky Chrudimky. Náročnější terén Davidovi velmi seděl a podařilo se mu zvyšovat náskok na pronásledující jezdce. Soupeře před sebou se mu sice nepodařilo dojet, ale náskok na ostatní soupeře udržel. Do cíle David dorazil na celkově 6. pozici a s ní získal i 1. místo v kategorii.

Následoval ho Lukáš Matulka, který přilétl do cíle na 15. místě celkově a tím obsadil 3. místo v kategorii.

Michal Nýč si do cíle přijel pro celkové 25. místo a neoblíbenou🥔(4.) v kategorii.

Michal Anýž  si dojel na trase C pro krásné 26. místo v kategorii. Gratulujeme našim borcům a přejeme mnoho úspěchů do závěru sezony.

Celkové výsledky na SportSoftu.

Za fotky děkujeme příbuzným a fotogalerii KPŽ.