Promočené Karlovy Vary

V sobotu 20. 8. se jely 2 velké závody, KPŽ Chrudim a závod ČP XCM v Karlových Varech, který je zároveň součástí seriálu Prima Cup.

Zatímco náš nejlepší maratonec David Dvořák se vydal do Chrudimi, větší část týmu pod heslem „proč závodit za barákem, když můžeš jet přes půl republiky“ odcestovala na západ do Karlových Varů, kde si užila deštivý víkend. V 10 h dopoledne odstartovala hlavní trasa A o délce 65 km s převýšením 1 900 metrů. Na startu stálo v dresech Mondrakeru 8 borců (Vlček, Sládek, Kubelka, Kučera, Hlůžek, Drejsl, Kuban a Tříska).

Tím pádem bylo jasné, že v týmové soutěži opět navýšíme vedení. Profil trati, kterou nikdo z nás ještě nejel, vypadal velmi neobvykle, na úvod 3 velké kopce, poté cca 30 km nezáživné rovinaté lesní a asfaltové cesty ve stylu KPŽ a na závěr zase pár prudkých kopců s nějakou tou technikou ve sjezdu. Bylo tedy nezbytné vydržet první kopce s čelní skupinou, což se podařilo pouze Vlčákovi s Kubeláčem, bohužel druhý jmenovaný měl hned v prvním technickém sjezdu nepříjemný pád, při kterém si poranil loket a koleno.

Kubeláč ale rychle nasedl zpět a pokračoval, to už jsem se na něj dotáhl já a mohla začít týmová spolupráce. Ta však vůbec nefungovala. Po úvodních kopcích jsme zůstali v 5členné skupince, které se moc nechtělo jet, a tak jsem to bral většinou na sebe a vůbec jsem se neohlížel, což si vytrpěl Kubeláč, protože jsem si nevšiml, že odpadl ze skupinky a sám nás musel dotahovat. Mokrá trať a neustálý, leč lehký, déšť ztěžoval hlavně výhled zpoza řídítek, což se mi stalo málem osudným, když jsem v plné rychlosti nabral větev, která se mi zabodla do lýtka a zadního kola, kde mi vytáhla hadici od brzdy a zamotala ji do zadního výpletu. Rychlá oprava a sjíždění ztráty. Po několika kilometrech se mi to povedlo, ale opět namotávám větev do přehazovačky a zase si vystupuji. Od té doby se skupinka začala rozpadat a její poslední místa jsme obsadili já a Kubeláč.

Snažím se Petra dojet, ale dostáváme se do závěrečných kopců a techniky, jeho technika je neuvěřitelná, jede na hardtailu, já na fullu. Za poslední občerstvovačkou jsme už téměř spolu, ale ze sjezdu se mi ztratil, byl tak daleko, že jsem byl přesvědčenej, že musel někam zahučet nebo špatně zahnout. Ale ne, v dlouhém výjezdu ho vidím daleko před sebou. Posledních cca 15 km a pořád stylem nahoru, dolů. Nezbývá už moc sil, ale ještě neskládám zbraně, jedu dál, co můžu, a přibližně 6 km před cílem v posledním kopci dojíždím Petra s dalším závodníkem, nenapadá mě nic lepšího než hned zaútočit.


Daří se, Kubeláč sice zareagoval, ale postupně se začíná mezi námi vytvářet větší a větší mezera. Až do konce jedu naplno, abych nedopustil nějakou zápletku. Mezi tím už je Vlčák dávno v cíli a mrzne v dešti před autem. Čeká, až se doplazíme a odemkneme.

Nepočítali jsme s tím, že se Vlčák po zranění vrátí ještě silnější než kdy dřív a pojede úplně jinou ligu. Séba dokončil na 8. místě celkově a v kategorii to má za 2.

8 minut za ním přijíždím já na celkovém 14. místě a 5. v kategorii, půl minutky za mnou dojíždí Kubeláč a pak postupně další. V cíli zjišťujeme, že každý má menší či větší krvavé zranění, nebyl to v tomhle počasí vůbec jednoduchý závod, nejhůř vypádá Drejslik s nohou celou od krve.

Útěchou mu určitě byl vyhraný kávovar v tombole.

Těsně pod 3 hodiny se vešel Kůča, kterému to zase začíná jezdit, a ve Varech si vyjel stříbrnou medaili v kategorii.

I když závod nedopadl pro všechny podle představ, aspoň jsme mohli obdivovat krásy Karlových Varů, podle mě jednoho z nejhezčích měst v naší republice.

Na trase B dosáhl na druhé místo mezi juniory Dan Michl.

Třetí místo mezi ženami na stejné trase obsadila Kačka Kubanová.

Teď už se budeme připravovat na nejtěžší závod ČP, který staruje 3. 9. v Harrachově.

Celkové výsledky zde.

Za fotky děkujeme FB stránce Prima Cupu a Tukanům Karlovy Vary, albu BoBa a Pepína.