KPŽ Kraličák

Už je to sice nějaký pátek, co se jel Kraličák MTB Tour CARDION, ale naše úspěšné holky, Zuzka a Markéta, napsaly bezvadný článek, takže by byla škoda, kdyby se ocitl v propadlišti dějin.


Zatímco se větší část našeho týmu proháněla na Českém poháru v Mostě, premiérový závod seriálu Kola pro život Kraličák MTB Tour CARDION na trase 50 km přinesl senzační umístění našich týmových závodnic. Který tým má v TOP5 hned dvě?! Tak mrkněte, jak závod viděla Zuzka z pohledu osedlaného fulla F-Podium R, a Markét, která si závod odjela na pevňáku Podium RR.

M: Začátek trasy sliboval výživných 5 km stoupání s průměrem 7,9 %, převážně po zpevněném povrchu. Startovala jsem v posledním balíku 50 účastníků, a než jsem se rozjela, pěkně jsem čekáním na startu vytuhla. Postupně se mi v táhlém stoupání podařilo stahovat náskok startujících z předchozí vlny. V tomto ohledu je pevňák při takovém stoupání na místě.

Z: Kraličák byl můj premiérový závod KPŽ. V pátek jsem si s mým Ondrou „Sobinem“ projela první stoupání, takže jsem si dávala pozor, abych to v závodě nepřepálila. Co nemilosrdně připalovalo, bylo slunce – už v 10 ráno bylo 30 °C 🥵. Před startem kontroluji zamknuté tlumiče, a i tak mi přijde, že hrnu asfalt před sebou. Nahoře už jsme byli pěkně nadělení a konečně se jeli schovat do lesů.

Z: Konečně odemykám tlumiče a snažím se dohnat závodníky přede mnou. Jelikož jsem technicke tele, ve sjezdech mi pomáhá teleskopická sedlovka.

M: Při prvním technickém sjezdu začíná pořádná bikovačka a tady už to trochu kope.

Z: Následoval dlouhý přejezd česko-polské hranice. Tolik kořenů jsem nepřejela za celý život. I s fullem jsem měla problém zůstat v sedle a pravidelně šlapat.

M: Další několikakilometrový úsek vážně nejel, teda alespoň mně ne 😊. Pohraniční česko-polská část plná kořenů a kamenů vyžadovala pořádně se opřít do pedálu. Nasadila strojové tempo, a i když tě asi po třicátédruhé kopne sedlo do zadku (můj hardtail se toho teda nebál), chce to prostě vydržet a těšit se na další úsek, který bude snad jezdivější.

Z: Ke kořenům se přidaly prudké technické výjezdy. Většina z nich šla vyjet, pak tam byl jeden stoupák mezi borůvčím, u kterého bylo jednodušší a méně namáhavé ho vyběhnout.

M: Bikový rock’n’roll pokračoval. Jak sjezdy, tak i výjezdy byly náročné, ale za sucha jezdivé. Paže dostávají pěkně zabrat.

Z: Na 30 km jsme nastoupali přes 1 000 metrů, druhá půlka závodu slibovala příjemnější profil a snad i méně kořenů. To se naplnilo a kozí stezky nahradily šotolinové cesty a zábavné lesní traily. Na fullu jsme si hezky odpočinula a zvládla si vzít gel i sušenku.

M: Na české straně v druhé polovině závodu přibily i širší lesní cesty, více do tahu, ale pořadateli okořeněny lesními traily, takže tady se pevňák opět trochu „cukal“.

Z: I když to bylo jen necelých 50 km, nejtěžší na závodě bylo extrémní horko, které ze mě vysávalo energii. Posledních 10 km už jsem jela bez vody a vyhlížela cílový sjezd. Nakonec musím říct, že bych fulla neměnila, protože mi dovolil šlapat tam, kde bych na hardtailu tlumila nárazy.

M: I když je závod o celkové přípravě a připravenosti, možnost volby techniky s ohledem na konkrétní trasu je značnou výhodou. Kraličák se dal odrazit na hardtailu, ale pokud bych měla po ruce fulla, neváhala bych a sáhla po něm. Nehledě na celkovou regeneraci, kdy bez celého tlumení kola dostává pohybový a svalový aparát pěkně zabrat.

M: Musím moc poblahopřát Zuzce, která neskutečně zajela! I silničářka zvládne technicky náročný xcm na výbornou 😊.

Processed with VSCO with m6 preset

Z: A já gratuluji Markét, že má stále tak vyrovnané výkony a zvládne jet i technicky těžké závody na hardtailu 😀.

Za foto děkujeme KPŽ.

Celkové výsledky na SportSoftu.