Velká cena kola svorada

David, Lukáš, Leo, silniční kola a Automotodrom Brno aneb co s načatým odpolednem?


V pondělí 12. 7. přivítal Masarykův okruh v Brně letos první silniční závod Velkou cenu KOLA SVORADA Hansgrohe. Kapacita přihlášek byla omezená a na start se tak mohlo postavit maximálně 300 závodníků. Včasným přihlášením si v závodě zajistili účast i závodníci MONDRAKER Racing teamu. Leopold Spáčil, Lukáš Matulka a David Dvořák zvolili trasu na 10 okruhů, kde v součtu najeli 54 kilometrů a vystoupali skoro 800 výškových metrů. Méně zdatní závodníci mohli objet trasu čítající pouze 4 okruhy. V 18:00 byli již všichni závodníci seřazení na startovní čáře, kde po zaznění výstřelu startovní pistole stejně vystřelili na krásný široký asfalt Masarykova okruhu.

Od začátku se jelo hodně vysoké tempo. Postupnou selekcí v průběhu několika kol se čelní skupina zúžila asi na 30 závodníků, kde nechyběli ani Lukáš s Davidem. V 5. kole se podařilo Davidovi uniknout v sedmičlenné skupině. Zástupci silné skupiny, ve které kromě Davida figurovali i závodníci jako Jan Hrstka, Tomáš Strnka nebo Jan Reiner, se dál v kopcích navzájem zkoušeli a nastupovali si, ale vždy se znovu sjeli.

Dvě kola před cílem Jan Hrstka zkusil na rovině po krátkém odpočinku v háku místo střídačky v terezínu nastoupit a tentokrát mu to vyšlo. Zbylá část skupiny ho nechala ujet se slovy “nechme ho trochu vyvětrat“. Před nájezdem do posledního kola v kopci před cílovou rovinkou nastoupil i Tomáš Strnka. Na jeho nástup nikdo nenašel odpověď. Za malou chvíli se mu podařilo dojet Hrstku, se kterým ve spolupráci objeli poslední kolo. Když najeli do závěrečného stoupání, na Strnkův nástup nenašel odpověď ani Hrska. Tímto nástupem si Strnka dojel pro celkové vítěztví. Ve druhé skupině se odehrál souboj o 3. až 5. místo v celkovém pořadí. V závěrečném souboji na cílové rovince David začal spurtovat příliš pozdě a k tomu, aby se dostal před ostatní závodníky, by mu stačila jen o pár metrů delší cílová rovinka. V cíli ho tedy od stupínku vítězů dělily pouze 0,02 sekundy.

Tím si David Dvořák v těsném souboji vybojoval 5. místo v celkovém pořadí a dojel si pro svůj nejlepší výsledek v tomto závodě. V další skupině ho následoval Lukáš Matulka, který si dojel pro 8. místo v celkovém pořadí. Leopold Spáčil pak obsadil 8. místo v kategorii.

Jak probíhal závod očima našich závodníků?

Leo Spáčil:

Po nevydařeném sobotním závodě na horských, kde jsem dřel čtyřicet kilometrů téměř po ráfku, jsem se ovládnul a nedělní závod vynechal.

V pondělí večer byl silniční závod na Masarykově okruhu, pořádaný Jánem Svoradou.

Celý den jsem byl v klidu, ale po příjezdu na „velkou cenu“ začaly pocity. Nějak se mi najednou nechtělo jet. Na startu jsem se ani necpal dopředu, vyjel jsem jako na trénink a od začátku byl ve středu pole. Hned pod prvním kopcem se to začalo dělit, na čele se letělo. V kopci stahovat ztrátu nemělo absolutně význam, tak jsem jel sice naplno, ale přiměřeně svým možnostem.

Kupodivu jsem se ale v cílové rovině začlenil do skupiny, která ne že by přímo spolupracovala, ale jela tempo, které mi vyhovovalo a nikdo nehloupnul.

Pěkně jsem se při tom rozjel, zjasnil mysl, nohy jely a závod jsem si parádně, přiměřeně výkonnosti užil.

Nepatrné zklamání bylo z pořadí v kategorii, jenže s ročníkem 1971 moc už neudýchám. V celkovém pořadí to zas tak špatné, aspoň z mého pohledu, nebylo. Z dvanáctičlenné skupiny, ve které jsem převážně jel, mě v cíli o galusku udělal jen jeden.

Tak nakonec celkový dojem zase špica.

Lukáš Matulka:

Závod jsem měl úplně skvěle rozjetý a byl jsem hezky zabudovaný v hlavním balíku. V pátém kole jsem udělal zbytečnou poziční chybu, někdo to tam odpojil a 6 lidí mi odjelo.

Snažil jsem se to dojet, ale v tom větru to bylo nemožný. Pokračovali jsme v pěti lidech a v závěrečném kopci jsem jim nastoupil. Dojel jsem si pro celkové osmé místo a šesté místo v kategorii. Výkon tam byl, jen škoda poziční chyby, tak snad příště si to vynahradím 🙂.

Druhý letošní závod Velká cena KOLA SVORADA Hansgrohe je naplánován na 11. 8. 2021. Budeme držet pěsti a těšit se na další zážitky našich závodníků. Za spoustu krásných fotek děkujeme @ReinerPhoto.