STOLOVÉ HORY

Ohlédnutí za iPrimaCupem – Generalli Česká Pojišťovna Stolové hory očima Davida


Koronavirová omezení pomalu opadávají a cyklistická sezona se nám začíná hezky rozjíždět.

Jedním z prvních velkých letošních závodů byl Prima Cup Stolové hory, který se konal 30. 5. 2021 v Machově. Tento závod byl současně prvním letošním závodem Českého poháru v maratonu horských kol. Přes platná vládní opatření se zde sešlo skoro 350 závodníků, kteří sem dorazili, aby zahájili cyklistickou sezonu. Původní trať závodu byla vedena z velké části přes polské území, ale vzhledem k aktuální situaci musela být upravena – pro všechny účastníky tedy byla stejná s tím rozdílem, že na trase A závodníci absolvovali 3 okruhy – 52 km, 1 700 m, na trase B 2 okruhy – 36 km, 1 100 m a na trase C jeden okruh – 22 km, 580 m. Celý předchozí týden byl provázen vydatnými dešti, takže závodní trať se zárukou pravého mountain bikingu byla připravena opravdu důkladně.

Všichni závodníci byli rozřazeni do startovních vln a koridorů. První vlna byla složena ze závodníků rozdělených po koridorech Elite muži, Elite ženy, muži hobby 19–34, ženy hobby 19–34 a odstartovala v 9:00. O patnáct minut později se na start připravila i další vlna závodníků rozdělená do jednotlivých koridorů – muži a ženy kategorie Masters nad 35 let. Trasa B odstartovala v 10:00 a 10:15.

Na startu se náš tým ukázal v hojném počtu 13 lidí. Po výstřelu startovní pistole se závodníci z první vlny rozjeli na trať. První kilometr vedl po asfaltu za zaváděcím vozidlem.

Po nájezdu do terénu začaly ty správné bahenní lázně. Hned po prvním stoupání v terénu byli všichni „pokřtěni“ místním bahniskem. Následoval krátký jílový přejezd louky a krátký sjezd po jílovém singliku na Linhartově stezce, kde všichni nekontrolovatelně krotili své biky.

Někteří volili styl koloběžka, jiní to pustili vabank a čekali, co se stane. Po projetí Vambeřické cesty následovalo další opravdu zapeklité místo a bylo to posledních 500 m výjezdu na Pelovku. Zde na závodníky čekalo překvápko od těžařů v podobě hlubokých jílovitých kolejí.

V prvním kole museli závodníci běžet v jílu asi 200 m a pak s trochou hrubého výkonu bylo možné opatrně projet zbylých 300 m. Dál trať pokračovala sjezdem po žluté do Božanova, výjezdem k Machovskému kříži a sjezdem po zelené k Zabitému. Od Zabitého trasa ještě kousek klesala k Řeřišnému, kde se najíždělo do dalšího kola. Po projetí většího množství závodníků bylo v dalších kolech už bláto pořádně rozježděné a zmiňované úseky byly čím dál obtížnější.

V prvním výjezdu se nejlepší pozici podařilo získat Davidu Dvořákovi, který bravůrně proplul i jílovitými pasážemi. Trať mu skvěle padla a tuto pozici se mu podařilo udržet i po zbytek závodu. Následovali ho Radim HlůžekPetrem Kubelkou. Bohužel našeho favorita Sebastiana Vlčka při stíhání čela zastihly technické potíže a při opravě kola se propadl na 48. místo. Mezi ženami pak zářila naše nová bikerka Zuzka Boháčová, která si na svém prvním MTB závodě dojela pro 3. místo v celkovém pořadí žen a 1. místo v kategorii.

Markéta pak obsadila 2. místo a David ovládl svoji kategorii.

Za fotky děkujeme Ondrovi Litterovi a Pavlu Pacnerovi, kteří nakrmili fotogalerii na FB stránkách iPrimaCupu.

Kompletní výsledky jsou zde.