Nepodceněná příprava na poslední vrchol sezóny

Radimův insider pohled z čela závodu, tentokrát na poslední zastávce ČP XCM a 8. závodě NovaCupu – Kross Harrachov.


Poslední zastávka Českého poháru v MTB maratonu se jela i letos opět v Harrachově. Závod v délce 125 km s převýšením 3 800 m plný dlouhých krkonošských kopců, obtížných technických sjezdů, ale i pěkných nekonečných singlů byl vskutku důstojným maratonským zakončením letošního pohárového závodění.

Po tvrdých zkušenostech z loňského roku, kdy jsem jel tento závod poprvé, jsem se pro letošek rozhodl lépe připravit. Předem avizovaná trasa byla pro letošní rok totožná s loňskou, a tak jsem si v tréninku vyhradil zhruba měsíc před závodem 3 tréninky, které jsem absolvoval na trase závodu. Přínosem takových tréninků je především poznání a osvěžení si délky jednotlivých kopců, prohlédnutí a vyzkoušení si technických pasáží a v neposlední řadě také kvalitní trénink techniky v „neznámém“ terénu. Právě znalost technických částí trati je totiž klíčovým bodem úspěchu v závodě, což zde platilo dvojnásob, neboť hlavním stavitelem trasy závodu byl věhlasný Véna Hornych! 😁

Fakt, že najetí si trasy předem ještě nemusí znamenat její úplnou znalost, potvrdili organizátoři necelý týden před závodem. Nejprve v sobotu oznámili první změny, načež teprve v průběhu týdne zveřejnili finální trasu. V součtu se v porovnání s loňským rokem délka trasy v podstatě nezměnila, ale ubylo několik stovek nastoupaných metrů, což slibovalo kratší čas závodu.

Na startu závodu v 7:00 (původně plánováno v 6:30) byly ne zcela příjemné 4 °C, ale alespoň již bylo světlo a nemuseli jsme tak vyrážet s blikačkami. Hned po startu se stoupalo po bubnu skokanského můstku, který se vzápětí sjížděl prudkým záludným sjezdem a následně se hned stoupalo na Čertovu horu. No alespoň jsme se zahřáli. V prvním kopci se oddělila skupinka pěti závodníků následovaná druhou skupinou, ve které jsme jeli se Sebastianem Vlčkem a dalšími čtyřmi borci. Vzhledem k délce závodu jsme jeli v kopcích i ze sjezdů vcelku rozumné tempo a nikdo neměl potřebu nastupovat.

Pro mě obávaný dlouhý technický sjezd bikeparkem ve Špindlerově Mlýně jsem zvládl nad očekávání v pohodě, pod heslem „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“. Zde z naší skupiny odpadl polský závodník. Dále následovala cca 1,5 hodina závodu vedoucí téměř souvisle po singlech v Polsku. Tuhle pasáž jsme projeli v podstatě v poklidu až pod poslední dlouhý kopec z Piechowic na Wysoki Kamień (7,3 km / 9 % / 44 min.). Dotahující se Polák využil výbornou znalost domácí trati, a nejenže si nás během singlů docvakl, ale v dlouhém kopci nám také nadělil 2 minuty. Celý kopec jsem si jel od začátku ve svém tempu tak, abych se neutavil. V průběhu kopce ze skupiny odpadl Sebastian a na vrcholu na nás měl ztrátu cca 1,5 min.!

Následujících 10 km jsme jeli celkem vlažně, nikomu se moc nechtělo tahat. Důsledkem toho bylo, že nás zezadu dojel Sebastian. Jakmile nás dojel, okamžitě na špici rozjel tak ostré tempo, že se naše skupina ihned roztrhala na prvočinitele. Úplně na hraně se mi ho nakonec podařilo uhákovat a společně jsme jeli doraz až do cíle. Odměnou za náš nevypuštěný závěr bylo stažení Polákova náskoku a jeho zdolání v posledním sjezdu před cílem.

V cíli beru celkově 6. místo s maximální spokojeností se svým výkonem a načasovanou formou. Parádní závod!


Poznámka red.:

V závodě náš tým sice neměl početně moc silné zastoupení, mimo Radima a již výše zmíněného Sebastiana se na start ještě postavil Kubeláč a Drejslik. Už podle jmen je ovšem jasné, že výsledky nemá cenu listovat, ale stačí projet prvních pár řádků, na kterých všechny najdeme 😉.

Opravdu potěší Sebastianův první flek.


Za fotky děkujeme FB stránce NovaCupu i blíže nespecifikovanému členu Radimova doprovodu 😁.

Výsledky zde.