Malevil Cup a Radimovy závodní postřehy

Pohled na Malevil Cup z čela závodu nám poslal Radim.


Tradiční MTB maraton Malevil Cup patří jednoznačně mezi nejprestižnější maratony v České republice. Svědčí o tom každoroční široká mezinárodní účast, a to nejen v elitní kategorii. Letos se do Lužických hor vypravili jezdci z 11 různých zemí. Vzhledem ke „covidové“ situaci museli organizátoři udělat několik změn. Nejzásadnější z nich byla změna trasy, kde byla zcela vynechána část v Německu. Závod tedy byl pouze na českém území na okruhu, který se jel bez zaváděcí části dvakrát. Nutno dodat, že i takto zásadní změna nijak neubrala na kvalitě a atraktivitě závodu!

Startovalo se po několika letech opět na náměstí v Jablonném v Podještědí v 8:30. Od startu se mi daří chytat první skupinu, z čehož jsem nadšen a cítím se skvěle! Po chvíli však dochází ve stoupavých loukách k dělení zrna od plev, a tak asi s dalšími pěti závodníky tvoříme druhou skupinu. Cca po 30 minutách závodu v kopci z této skupiny odpadám na výkon. Najednou prostě nestačím. Start byl přeci jen možná až moc intenzivní. S dobrou znalostí místní trasy si z toho však nic nedělám a jedu na kopec ve svém tempu. Následuje sjezdová pasáž s několika techničtějšími traily a skupinku si opět dojíždím. V dlouhém stoupání pak dochází k dalšímu drobení skupiny, načež pokračujeme už jen ve dvou. Na konci prvního kola v nejnáročnějším výjezdu už zůstávám sám.

Polovinu druhého okruhu jedu sólo, ovšem s vědomím, že mě dotahuje další závodník. Naneštěstí je to ten stejný Polák, se kterým jsem bojoval minulý týden před cílem na závodě v Opavě. Na třetí hodině závodu mě dojíždí a dále pokračujeme s celkem spravedlivým střídáním se na špici společně. Očekávám, že se rozhodne v posledním dlouhém kopci. Od začátku kopce jedu za ním na 2. pozici s kontrolovaným odstupem a čekám, kdy z jeho strany přijde nějaký nástup. Ten však nepřichází! Kus pod vrcholem je tedy řada na mě. Doskakuji si odstup, přes vrchol mu nastupuji a vytvářím si menší náskok do následujícího dlouhého sjezdu. S vědomím, že Polák není až tak dobrý sjezdař, nejedu z kopce úplnou hranu. V cíli beru 19. místo v celkovém pořadí, což vzhledem ke konkurenci beru jako úspěch. Navíc pocit z podaného výkonu dnes vynikající!

Závod Malevil Cup se letos navzdory všem omezením a změnám vydařil opět na výbornou, za což patří velký dík celému pořadatelskému týmu. Již nyní se těším na další ročník, který by se měl konat jako prověrka před zde plánovaným evropským šampionátem 2022.

Za fotky děkujeme ReinerPhoto (a také Radimovu doprovodu 😀).

Kompletní výsledky na sportsoft.cz.