KPŽ Znojmo

Závodní sobota 2. 9. 2023 se nesla ve znamení krásného počasí. Konal se závod Kolo Pro Život Znojmo Burčák Tour, kde se na startu sešla opravdu nabitá konkurence, stejně jako každý rok. Náš tým reprezentovali David Dvořák, Tomáš Sládek, Michal Nýč a Alan Hovorka.

V 11:30 zazněl výstřel startovní pistole přímo na hlavním náměstí, odkud se pokračovalo přímo dolů hlavní třídou. Závodníci v úvodním sjezdu dosahovali rychlosti až 70 km/h. Zde bylo pole závodu stále kompletní. Zavádějící asfaltová část končila lehkým táhlým stoupáním, kde se startovní pole dlouze natáhlo. Po nájezdu do terénu se startovní pole hned začalo trhat. Za každou zatáčkou následoval ostrý nástup a výrazné zrychlení. Spousta závodníků takové tempo nevydržela a „cedila“ se startovním polem. Na 15. km byly již vytvořeny skupinky podle výkonosti. V první skupině se pohyboval David Dvořák a hned ve druhé skupině ho následoval Tomáš Sládek. Michal Nýč se pohyboval se závodníky ve třetí skupině.

S pořadím zamíchal pád Jakuba Zemene na 18. km, kdy chytl předním kolem vyjetou kolej od traktoru, neudržel balanc a spadl pod kola ostatním závodníkům v balíku. Hned za ním jel David Dvořák, který se přimotal do pádu a spadl přímo přes něho. Naštěstí se pád obešel bez vážných zranění. David na nic nečekal, zkontroloval, jestli nic neztratil, vymotal kolo z kol soupeřů a pokračoval v jízdě. Náskok na druhou skupinu byl tak velký, že se jim nepodařilo k pádu dojet. David zahájil stíhací jízdu, pokračoval sám a podařilo se mu během několika kilometrů vrátit zpět do čelní skupiny, se kterou dál pokračoval. Při vší smůle na 32. km trefil předním kolem velký ostrý kámen, který byl ukrytý ve vysoké trávě a procvakl plášť. Oprava se nezdařila podle očekávání a ztratil tak dalších 20 minut. Tímto se pro něho ambice na pódium úplně rozplynuly.

Skvěle trať seděla ale i Tomáši Sládkovi, který ve druhé skupině bojoval o 2.–7. místo ve své věkové kategorii. Závěr se Tomovi skvěle vydařil, ve skupině nestačil pouze na Tomáše Strnku a vybojovat tak 3. místo!

Michal Nýč pak dojel na krásném 7. místě v kategorii a Alan Hovorka se umístil na 23. místě.

Všem chlapům gratulujeme! A děkujeme za vzornou reprezentaci našeho týmu. Držíme pěsti v týmové soutěži, kde se chlapi průběžně probojovávají výš a výš.

Za foto děkujeme ReinerPhoto a KPŽ.