KPŽ Znojmo Burčák Tour

Na první víkend nového školního roku předpověď hlásila perfektní počasí jako dělané na cyklistiku. Ani naši závodníci nezůstali sedět doma a vyrazili do terénu. Velká část našeho týmu se vydala na poslední díl českého poháru, který se konal v Harrachově. Druhá polovina týmu v silném složení David Šulc, David Dvořák, Lukáš Matulka, Michal Nýč, Martin Svatoš a Kryštof Melkes nás reprezentovala ve Znojmě, kde se konalo Kolo pro život Znojmo Burčák Tour.

Znojmo bývá velice oblíbeným závodem mezi širokou veřejností zejména díky burčáku, který tu teče proudem a je k dostání i na občerstvovacích stanicích, okurkám, které dostanete ke startovnému a nenáročné trati mezi vinicemi po česko-rakouské hranici. Pravidelně se sem sjíždí obrovská konkurence. Letos mezi největší hvězdy startovního pole patřil určitě MČR Jaroslav Kulhavý, MSR Tomáš Višňovský, Petr Vakoč, Luboš Petruš a další.

Pojďme se podívat, jak vypadal průběh závodu na špici startovního pole.

Závod odstartoval v 11:30 z hlavního náměstí. Začátek tratě vedl uzavřenou hlavní třídou z kopce, kde se dosahovalo rychlostí více než 60 km/h. Následoval průjezd Bohumilicemi a trasa se na kilometr lehce zvedla. Zde se závodníci snažili vybudovat si co nejlepší pozice, aby mohli dobře reagovat na všechny nástupy a vysoké tempo, které pokračovalo při nájezdu do terénu. Na čele se utvořila početná skupina asi 40 závodníků, kde nechyběli ani David s Davidem a Lukášem.

O co byla trasa závodu jednodušší, tím bylo větší tempo startovního pole. Za každou zatáčkou následoval silný nástup, startovní pole se postupně natahovalo a čelní skupina se pomalu zmenšovala. V polovině trati se čelní skupina omezila na 20 závodníků, kde stále nechyběli ani David s Davidem. Po změně směru trati zpět ke Znojmu se otočil i vítr, který nyní foukal do zad, a to čelní skupinu ještě více zrychlilo. Jeden z rozhodujících momentů byla krátká stojka na hrádku Lampelberk, která zbytek skupiny rozdělila. Z čela tu vypadli i naši závodníci, ale zůstali na dohled a zároveň se velice vzdálili zbytku startovního pole. David s Davidem tedy roztočili klikovky a vzájemnou spoluprací se jim po dvou kilometrech podařilo dotáhnout zpět. Na to ihned reagoval Tomáš Višňovský, kterému se podařilo s Matoušem Ulmanem a Vojtou Neradilem odjet. Tato trojce byla sice mezi poli po zbytek závodu stále na dohled, ale ostatním se ji nepodařilo dojet.

Poslední klíčový okamžik před dojezdem do cíle byla asfaltová stojka na okraji Znojma v Novém Šaldorfě. Tu skvěle vydupal David Dvořák a nezadržitelně se blížil do cíle spolu s Jardou Kulhavým, Petrem Vakočem a Dominikem Buksou. Adrenalin, vysoká rychlost a nervozita panovala při průjezdu pod klášterní zdí, kde se závodníci chystali na spurt. Nebylo na co čekat a dlouhý spurt byl otevřen hned při nájezdu na asfalt, kde si nejlépe vedl Petr Vakoč. Za něj se podařilo dostat Davidu Dvořákovi přes Jardu Kulhavého a Dominika Buksu a přivést tuto pozici až za cílovou čáru. Tím v nabité konkurenci vybojoval 7. místo v celkovém pořadí a první místo v kategorii.

25 s za ním dorazil David Šulc, který bral 2. flek v kategorii a uzavřel TOP 10 v celkovém pořadí. O tom, že byl závod opravdu rychlý a náročný svědčí čísla, která připomínají spíš silniční závod. David D. nám prozradil, že jeho průměrná rychlost v závodě na celoodpruženém horském kole Mondraker F-Podium R byla 36,0 km/h. Byla to taková rychlost, že neměl ani čas na jídlo a za závod spořádal pouze jedno pastee smart energy a jeden gel.

A jak jsme si celkově vedli:

TOP 25:

Všem borcům děkujeme za skvělé výsledky a přejeme mnoho úspěchu na Rallye Sudety a KPŽ Plzeň!

Za foto děkujeme fotogalerii KPŽ a ReinerPhoto.