Davidova cyklokrosová premiéra

Kvůli srážkově nadprůměrnému roku jsme si letos užili blátivých závodů více než v letech předchozích. Davidovi to však evidentně nestačilo a využil celoročního „blátošlapacího“ tréninku ve své cyklokrosové premiéře v závěru období 2020.


Mnozí již sezónu 2020 dávno ukončili a připravují se na tu nastávající. V zajetí přísných vládních opatření nám nezbývá nic jiného než cvičit doma a venku. V krátkém vládním rozvolnění jsme si mohli dopřát hromadná sportoviště, jako jsou posilovny, bazény a tělocvičny. Toto krátké předvánoční rozvolnění umožnilo odstartovat i Direct Media Brněnský cyklokrosový pohár, který musel být zkrácen na pouhý jediný závod. Ten byl zároveň i mistrovstvím Jihomoravského kraje v cyklokrosu, které se konalo 12. 12. 2020 na trati v brněnském Antroposu a ani náš závodník, novopečený Jihomoravák, David Dvořák si ho nemohl nechat ujít.

V sobotu teploměr ukazoval 0 °C, kvůli dešti a sychravému počasí v předchozích dnech na závodníky čekaly pravé CX podmínky. David poladil svoji hliníkovou „vovorávačku“, na které dosud objížděl pouze zimní tréninky, a postavil se na start. V tréninku před závodem si několikrát bez problémů projel trať. Zkusil načíst všechny zatáčky a překážky. Blížila se desátá hodina a všichni závodníci se začali řadit na start. S úderem desáté zazněl výstřel a bylo odstartováno. Bohužel s výstřelem začaly i potíže našeho závodníka. Už v úvodní rovince, kde pořádně zabral, mu bez předchozího varování začala strašným způsobem přeskakovat kazeta a propadl se až do poloviny startovního pole. Při jízdě v rozježděném blátíčku, jež připomínala tanec, se pomalu začal tlačit dopředu. V každém dalším kole přibývaly kvůli mazlavému, nabalujícímu se blátu nové problémy. Kromě neustálého přeskakování kazety se mu pod náporem bláta začínal namotávat řetěz i na malý převodník. David to stále nevzdával, i když šlapal více dozadu (aby rozmotával řetěz) než dopředu. Zhruba v polovině závodu mu došla trpělivost a zařadil vpředu „velkou“.

Ačkoliv do těch nejhorších kopců měl s převodem 50x32z kadenci asi 35o t/m 😛, přestaly problémy s namotáváním a přeskakováním řetězu. To bylo klíčové proto, aby začal stahovat ztrátu vzniklou špatným startem, a bylo vidět, že ho to začíná pořádně bavit. Závod se jel 40 minut + jedno kolo. Po čtyřiceti minutách už bylo definitivně rozhodnuto a David si už jen v posledním kole držel svou pozici. Do cíle si tímto dojel, ve svém prvním cyklokrosovém závodě v životě, pro titul vicemistra Jihomoravského kraje v CX 🥈.

A jak byl se svým výkonem spokojený?

„Do závodu jsem se přihlásil spontánně a tak zvaně na poslední chvíli. Při rozjetí vypadalo kolo v pořádku, ale při závodě jsem s ním měl velké problémy. Trať byla super, jen jsem na ní čekal víc překážek. O to víc mi to vynahradilo pořádné bláto a pravé CX podmínky. Párkrát jsem se v zatáčkách i vyválel. Klouzalo to fakt hodně. Byla to pořádná makačka a jsem moc rád za novou zkušenost. Z výsledku jsem šťastný, na trati jsem ztratil přehled v pořadí, a když jsem v cíli zjistil, jak jsem dopadl, tak to byla radost. Byl to můj první a určitě ne poslední CX závod, někdy si to rád zopakuji.“

Celkové výsledky zde.

Za fotky děkujeme Davidovi a Janu Brychtovi.