Hradecký Winter Race 2020

Ačkoliv se cyklista aktuálně nachází na začátku přípravné fáze roku, našlo se poslední lednovou sobotu 109 nedočkavců, kteří zahájili závodní sezónu 2020 na Hradeckém Winter Race. Naplnit slova pořadatele a „dokázat, že cyklistika není sezónní sport“ se z našeho týmu vydali Leo Spáčil a Michal Kuban.

Na závodníky čekalo ideální počasí. Bylo zataženo, minus jeden stupeň, sucho a tvrdo. Takže bylo jasné, že nás čeká pěkný kvapík.

Jak to viděl Leo …

„Zvolil jsem záměrně krátkou trať, kvůli kategoriím a naději na umístění v celkovém pořadí. Odpískal jsem si to hned na startu, protože jsem nezaklapl do pedálů, čelo mi prchlo a ve zúžení mě zdrželi pomalí. Snažil jsem se to dojet, ale nakonec z celého závodu byla sólo jízda, takže žádná hitparáda, ale když se podívám pravdě do očí, asi by to v celkovém pořadí dopadlo stejně a o čas pak vlastně nejde. Ale první ze čtrnácti v kategorii padesátníků a osmý ze šestapadesáti celkově není žádný výbuch.“

A co Michal? …

Přihlásil jsem se na dlouhou trať (dva okruhy), aby to mělo cenu, když už jsem se převlíkal 😀. Po startu jsem se snažil držet vepředu. Po prvních dvou stoupáních jsem se prosel do druhé skupiny, kde nás jelo celkem 6. Ztráta na čelo sice nebyla zásadní, ale nedařilo se ji stáhnout.

Asi v polovině druhého kola jsem ve sjezdu využil převodník s 36 zuby a společně s Lukášem Kopeckým jsme poodskočili pár desítek metrů před skupinku. Vzhledem k tomu, že jsme nebyli konkurenty v kategorii, nic nebránilo příkladné spolupráci a snaze udržet (ideálně navýšit) náskok před pronásledovateli. Pár desítek minut opravdu tvrdé práce se nakonec vyplatilo. Zbytek původní skupiny jsme nechali za sebou a do poslední šikany před cílem dojeli osamocení. Tady se projevila zkušenost mého konkurenta. Do cíle jsem se bohužel nechal přespurtovat.

Po celý závod jsem si nebyl jistý, kolik lidí (a kdo vlastně) bylo v první skupině. Takže překvapivý pohled do výsledků. Ve své kategorii druhý ze čtyřiadvaceti a celkově pátý z dvaašedesáti. Za mě super výsledek.

Konečné výsledky jsou zde.

Více fotek na FB stránce závodu.