Segafredo Sahara Race

V sobotu 3. 8. 2019 se uskutečnil závod ze seriálu horských kol Nova cup Sahara race. Byl to druhý ročník nového závodu, kde pořadatelé vybudovali a prodloužili lesní okruh známý ze závodu Nova Cup Hradec Králové v pískovnách Marokánka a přilehlém okolí o délce přibližně 13 km. Pořadatelé si se stavbou trati dali opravdu záležet a byl za nimi vidět velký kus práce. Od NC KH na trať přidali další nový úsek, spoustu nových lesních lávek, kritická místa zpevnili a upravili. Opět nechyběl ani legendární pískový sjezd.

V lese vybudovali i dvoje nové schody a přes písník postavili plovoucí lávku.

Celý okruh byl opravdu skvěle značený a závodníci tak neměli šanci nikde zabloudit.

Do závodu jste se měli možnost přihlásit na jednu ze dvou délek tratí. Trasa A – 2 okruhy a Nova jízda – 1 okruh. Další velkou změnou byl zrušený hromadný start. Startovalo se jako při časovce, a to jednotlivě v rozmezí 30 sekund.

Zdálo se to jako super akce, dokud nedošlo na „lámání chleba“. Pořadatel bohužel nezvládl výsledkový servis. Po dojetí někteří závodníci nebyli vůbec ve výsledcích, některým časomíra nezapočítala start a podobně. Největší „zábavou“ pak ovšem bylo vyhlášení. Začali míchat všechny dohromady. K cyklistům vyhlašovali běžce :-D, k dlouhé trati posílali na stupně jezdce z krátké a podobně. Naštěstí většina jezdců věděla, jak dojela, a byli schopní se domluvit a obsadit ty správné pozice.

Teď už k samotnému závodu.

Z pohledu David Dvořáka:
„Původně jsem Saharu ani jet nechtěl, ale nějak mi to leželo v hlavě, tak jsem si řekl, proč ne. Mám to za barákem a k tomu udělali start jako u časovky, což mě potěšilo. V pátek jsem si to jel projet, abych věděl, co mě čeká, a dobře jsem udělal. Na trase byla spousta záludností, které by mě určitě překvapily. V sobotu chvilku před startem vydatně sprchlo, tak se nám alespoň neprášilo. Pořadatelé určili přibližné pořadí startu podle výkonnosti a já tak odstartoval z 6. pozice. Prvního závodníka jsem předjel hned za nájezdem do trailu a pokračoval jsem dál. Trať byla opravu zábavná a hravá, jen na kořenech (asi 50 % trati 😀) jsem litoval, že nejezdím brko.

Kvůli deštíku kořeny hezky klouzaly a o to to bylo zajímavější. V průběhu prvního kola se mi dařilo předjíždět co chvíli, to závodníka, dokud přede mnou zbyl pouze Lukáš Kunt. Technika byla parádní, občas jsem vycvakl nohu z pedálu, ale nikde jsem se neválel. Jediné místo kde jsem s kolem běžel, byly ty druhé schody… mít teleskopku tak do toho jdu, ale takhle mi to fyzika nedovolila 😀. Nohy jely skvěle a já měl spoustu energie i do dalšího kola. Bylo hrozně super, když ostatní závodníci při příjezdu někoho rychlejšího hned ochotně zastavili u kraje nebo se uhnuli. Nikdy mě nikdo nebrzdil ani neblokoval.

Po příjezdu do cíle jsem rychle běžel zkontrolovat výsledky, jaký rozdíl je mezi mnou a soupeři, ale ve výsledcích jsem nebyl. Když mě po stížnosti do výsledků nějak dostali, měl jsem tam špatný čas. Stejně tak i Lukáš Kunt a několik dalších závodníků. Nakonec mě zařadili na oprávněné 2. místo. Na to, jak to ze začátku vypadalo jako super akce, závěr celý dojem zkazil.“

Z pohledu Lukáše Třísky:

„Podařilo se nám dojet v první desítce. Pro mě to byl první závod po měsíční přestávce, kdy jsem pouze najížděl nové kilometry. První kolo jsem podcenil a jel bez láhve, jelikož jsem myslel, že kolo (15 km) bude trvat cca 30 minut a potom přijedeme k občerstvovačce. Takže jsem jel hodinu na sucho 😀, jen ke konci prvního kola jsem dojel Lukáše Tomana a ten mi solidárně dal cucnout trochu vody.

Po dojetí závodu jsem byl původně na 3. místě v kategorii, ale po podání oprávněného protestu Petra Nagyho, mě posunuli na 4. místo. I tak to není špatný výsledek. Dojet kousek za jezdci, jako je Jan Hruška a Emil Hekele, které jsem měl také v kategorii, je docela fajn. Trať byla super.“

Výsledky kolo:
David Dvořák 2. absolutně.
Lukáš Tříska 8. absolutně, 4. v kategorii.

Výsledky běh:
Štěpán Karban 12. absolutně.

Foto viz FB závodu.