MČR v XC maratonu Extrém Bike Most

Letošní MČR v maratonu vyšlo na závod Extrém bike Most. No mistrák v maratonu, lepší označení tohoto klání by bylo mistrovství České republiky v dlouhém CROSS country….

Od rána se počasí honilo a nikdo by nedal ruku do ohně za to, že se pojede bez deště. Od 10:00 však na Hipodromu v Mostě panovalo velmi přívětivé cyklistické počasí, a tak se balík v čele s elitními českými závodníky vydal bojovat o mistrovské tituly.

Po úvodních osmi kilometrech, které vedly na střídačku po široké louce a rozbité šotolině přichází první technické pasáže. Nejdříve mají vzestupnou tendenci v podobě stoupání na Ressl, ale potom se prudce zlomí do nekompromisních XC pasáží s nespočtem vraceček, dropů a ostrých kamenů.

Technika je zde opravdu tak výživná a zábavná, že zapomeneš na bolest, kterou si podstoupil při stoupání.

Na patnáctém kilometru poprvé míjíme závodní okruh v Mostě, odkud se rozléhá řev motorů (asi Dáša dává svému BMW plný), který dodává místním trailům neskutečnou atmosféru.

Po prvním bufetu přichází stoupání na Hněvín. Závodník, který tuto stojku vyjede, tak má příští rok startovné za 50 %. Málokomu se to však povede….

Na vrcholu Hněvína mineš lavičku, kde Franta pozval Dášu na rande a letíš ze sjezdu, kde je strašně moc ostrého kamení, na které doplatili Viktor s Kubelačem.

Následuje nepřeberné množství nekonečných trailů až na cca 45. km, kde můžeš odbočit na kratší trasu 56 km, nebo pokračovat po dlouhé 72 km trati. Ta si to však střihne ještě několika enduro sekcemi například v podobě trailů Pohádka a Kaskáda.

Nejvýraznějšího výsledku v závodě dosáhla naše týmová jednička Lukáš Kobes, který v elitní kategorii dojel na 5 místě!!!

V závodě jsme však zaznamenali spoustu dalších kvalitních výsledků (kompletní výsledkový servis zde).  Lampík dokonce vystoupil ve své kategorii až na stupínek nejvyšší.

Ondra se nám po závodě svěřil se svými pocity:

Na závod se mi popravdě ráno ani nechtělo, jelikož jsem po nemoci absolvoval náročný tréninkový týden a únava byla znát. Zadní pozice na startu vedle pána co tam v botaskách do sebe tlačil rohlík 5 min do startu mě taky moc nenamotivovala k závodnímu drivu.

Během 5 km jsem se propracoval k přední části pelotonu, cca kolem třicátého místa a začal jsem se cítit líp a líp. V prvním velkém kopci jsem dojel ,,Kubeláče“ a 15 km jsme spolupracovali a propracovávali se kupředu startovním polem. V dalších výjezdech jsem v dálce viděl fosforové barvy Ethic sportu, tak jsme přiložili pod kotlem a  převálcovali i ,,Bouďase“. Trať byla opravdu těžká, technická, namotané 50 km XC-čko, což mě vyhovovalo.

Vítězství v Expertech potěšilo a hodilo mě do pohody před sobotním Drásalem, kde budu chtít na trase A bojovat o svůj nejlepší výsledek v sezoně, rád bych dal TOP 10.

Na to, že to byl mistrák, tak po závodě zůstalo v areálu pět a půl lidu, a tak jsme vyrazili na rychlou oslavičku medailí s mistriní Jitkou Čábelickou do SEVERKY, kde to bylo boží. Dali jsme si malé pivo, malinovku a klasického turečka, k tomu jsme samozřejmě drželi úhel.

 

Zdroj fotografií:

https://bobek2243.rajce.idnes.cz/ExtremBike_2019_II./#

https://bobek2243.rajce.idnes.cz/ExtremBike_2019_III./#

http://www.home-fotoclub.cz/new/

http://home-fotoclub.cz/new/index.php?p=extrem-bike-most-dospeli-22.6.2019&page=1

https://pablo1x.rajce.idnes.cz/Extrem_Bike_Most_2019?

https://bobek2243.rajce.idnes.cz/ExtremBike_Most_2019

https://bobek2243.rajce.idnes.cz/ExremBike_Most_2019_II./

https://www.zonerama.com/KATIE/Album/5397233

https://zizalkamarta.rajce.idnes.cz/Extrem_bike_Most_maraton_2019

https://aifelak.rajce.idnes.cz/Extrem_bike_Most_maraton_2019/

https://www.zonerama.com/Album/5403215

https://pecho-it.rajce.idnes.cz/Extrem_Bike_Most_2019_-_M._Charvat

https://www.zonerama.com/mefotocz/Album/5403643

https://www.zonerama.com/B-H-MARVIN/Album/5403998

https://www.zonerama.com/B-H-MARVIN/Album/5404024

https://www.zonerama.com/B-H-MARVIN/Album/5404056

https://www.zonerama.com/B-H-MARVIN/Album/5404128