KPŽ no.1 – Brdy aneb orientační sporty v lese

Všichni byli na tenhle opravdový otvírák sezóny natěšeni. Brdský „koloproživotí“ závod je pecka – pořádná dávka náročného terénu ve spojení s celkovým převýšením závodu 1600m na 60km distanci dělá každoročně z tohoto závodu magnet na závodníky a vlastně se tu udělují tiché tituly „mistr zimní přípravy“.

Ale… :-/ Pořadatelé se letos rozhodli udělat trasu ještě náročnější co se týče převýšení a přidali nám v první části závodu (tam kde se dříve jezdil náhorní transfer přes Brdy) další kopec. Konkrétně na 13.km nás posílají do neprobádaného území pod vrch Kamenný a poté zpátky nahoru přes Strážný vrch. Což by bylo všechno super, pokud by na km 13,8 neúřadovala anarchie. Podle neověřených informací šumících po areálu závodu jako bzukot včel, se tato změna trasy nesetkala s pochopením u tlupy trampů, kteří se rozhodli vystavit závodníky riziku vážných úrazů a přeznačili trasu trestuhodným způsobem tak, že poslali závodníky proti sobě – v lesním sjezdu! V rychlosti přes 50km/hod se řítili směrem dolů proti již bloudícím v jízdě směrem nahoru. Zažili jsme to na vlastní kůži – příjemné to nebylo. Nouzové brždění doprovázené narážením a pády závodníků zezadu, kteří dobrzdit nestihli. Následný chaos doprovázen stálými přísuny dalších a dalších jezdců byla naprosto dokonalou entropií.  To že jsme poprvé v životě viděli ty nejlepší závodníky i takhle daleko po startu, nás tentokrát u srdce nehřálo. Co se dělo dál? Někteří se snažili natrasovat správný směr, jiní zvolili návrat na trasu z loňských ročníků, někteří zvolili azimut směr jihozápad a jeli prostě lesem hledat štěstí 😀 Nakonec se startovní pole tak smíchalo, že závodníci s výkonností okolo stého místa se přelili dopředu na první absolutní příčky a naopak ti lepší byli najednou v hloubi startovního pole. Mnoho z nás díky tomu prožilo zbytek v závodu v režimu projeď trasu, ale cílem neprojížděj a spokoj se raději s DNF. Velikou pochvalu zaslouží Kubík Mokrý, který se probojoval opět dopředu a nakonec obsadil 10. pozici absolutně (tedy 3. místo v kategorii M23-29let). Všichni ostatní jsme ale byli touto událostí zasaženi tak, že je zbytek výsledků nevěrohodný – to si uvědomil i pořadatel Kolopro a anuloval výsledky do celkových pohárů KPŽ 2018.

Pevně věříme, že ty boží mlýny jsou a těmto „trampům“ se to vrátí. Místo Rosy na kolejí přejeme výslechy na Policii ČR a vysvětlení, proč se rozhodli tolik lidí ohrozit na zdraví. 

Dnes tedy žádné výsledky v číslech nebudou, ale za to tady máte hezké video Kolo pro život Brdy 2018 – verze Orientační sportovci 😀 
BTW: ten první, kdo vjíždí do místa „X“, je Matouš Ulman (pozdější „vícevítěz“ závodu) – domácí závodník, který terén zná a nejspíš ho změna trasy z míry nevyvedla (nebo se objevila ještě druhá teorie, že „trampíci“ trasu změnili až po průjezdu Jardy Kulhavého s Matoušem Ulmanem)
BTW2: ten druhý ve žluté kuličce je náš Kubík  – aneb trasér skupiny zabloudit, obkroužit, předjet sto lidí a být na bendě 🙂 

 

A nakonec ještě pár fotek od skvělé Báry Klap a klanu Reinerů + precizních fotografií od Kolopro: