Nejen teplé krajiny připravují cyklisty do závodní sezóny, funkční trénink jako doplněk cyklistické přípravy

Než začneme naplno závodit, Markét si pro nás připravila poutavý článek o tom, jak zodpovědně přistupovat k tréninku.

Jako vášnivá cyklistka, a to už více než 10 let, trávím na kole poměrně dost času. Tisíce kilometrů v sedle mají svá zdravotní rizika, a nejen benefity z aktivního pohybu. Navíc mě živí sedavé kancelářské zaměstnání, které dlouhodobě jednostranně zatěžuje tělo.
Když jsem začala na sklonku roku 2015 brát cyklistiku „vážně“, pociťovala jsem nutnost doplnit své tréninkové jednotky o nějaký funkční, silový a kompenzační trénink. Začala jsem docházet na kruháč a tabatu. Po návštěvě pár lekcí jsem dostala nabídku k vedení tréninků. A tak začala moje éra cvičitelky, díky které lépe vnímám důležitost a význam každého pohybu a svalu v těle a možnost ovlivnit celkový pohybový aparát, aby zůstal v dobré kondici i s ohledem na jednostranné nebo přetěžované činnosti.

Přes osm let každý týden připravuji lekce pro kardiovaskulární trénink „tabata“. Pro toto intervalové skupinové cvičení využívám jak váhu vlastního těla, bosu podložky, činky, stepy a další pomůcky. Je výborným doplňkem jak pro silový trénink, který cyklista využije třeba při výjezdu do kopce, podložka bosu je výborné náčiní pro zvýšení balančních dovedností pro jízdu v bahnitém terénu, činky hrají výbornou roli při síle paží, kdy potřebuješ odjet těžší sjezdy, třeba na pevňáku, jezdím Mondraker Podium RR 😊.

S přibývajícími odcvičenými hodinami pak zjistíš, jak to všechno do sebe hezky zapadá a jak je to znát i na trati při závodech, kdy si po ty roky člověk vybuduje slušnou silovou vytrvalost, ohebnost, pružnost a kompenzuje negativní zdravotní aspekty cyklistiky, jako je přetěžování krční páteře, zkracování svalových partií – prsní svaly, kvadriceps či nepatřičné zátěže páteře. Nehledě na snížení rizika zranění při pádech na kole.

Postupem času se tyto tréninky staly nedílnou součástí mého aktivního života. Přidaly se také funkční skupinové tréninky pro fotbalisty dorostence a starší žáky a letošní rok obohatí můj týdenní tréninkový plán také lekce pilates. Skupinové lekce mám moc ráda a věřím, že si je užívají také moji cvičenci 😊.

A tady mrkni na top 5 benefitů při zapojení pravidelného funkčního tréninku do tréninkové jednotky cyklisty, hobika 😊:

  1. Zvýšení silových schopností
  2. Zlepšení koordinačních a balančních schopností
  3. Kompenzace přetěžovaných partií těla
  4. Lepší připravenost těla na kritické situace, jako je pád na závodech, snížení rizika zranění
  5. Pozitivní nálada po cvičení, konstantní podmínky tréninku (nezaprší, nezafouká, nepromrzneš…), skupinová radost se násobí a nezažila jsem, abych po cvičení, na rozdíl od cyklistického tréninku, byla „nasraná”… prostě nepíchneš, nestříknou na tebe řidiči vodu z ostřikovačků, nehrozí nehoda…