Celkové výsledky ČP XCM + Nova Cup Harrachov

Jak si naši borci vedli v Českém poháru XCM?
Jak vypadal harrachovský závod očima Petra Kubelky?
Odpovědi na obě otázky jsou ukryty v následujících řádcích .

Závěr Českého poháru v maratonu horských kol 2019 byl naplánován na sobotu 14. září, jako součást Nova Cupu, v Harrachově. Přesně týden po Sudetech, kde už by (zejména letos) většina ukončila sezonu. Nicméně my ještě nekončíme!

Už z propozic, kde stačilo číst pouze hesla typu: start na sedmou, 125 km, 4 000 m převýšení a pod tím vším punc Vény Hornycha jako traťmistra, si bylo možno udělat dokonalý obrázek o tom, že závod bude pro opravdové milovníky delšího posezení na kole a především také pro ty, co chtějí bojovat v celkovém pořadí „poháru“. V našem týmu jsme se řadili spíše do té druhé skupiny. Asi pouze vyjma Milana, pro kterého to byla taková kratší transferová etapa .

Na startu 6 stupňů, rozespalá atmosféra a vidina více než šesti hodin v sedle …

Vše napovídalo tomu, že by se mohlo začít pozvolna. Přesně tohle ale organizátoři nechtěli, a proto eliťákům připravili vábničku ve formě prémie na prvním kopci. Takže už od přísné „zaváděčky“ kolem mamutího můstku se jelo pěkně zostra.

První půlhodinové stoupání na Čertovu horu řádně natáhnulo startovní pole a závodníky zahřálo na provozní teplotu, i když okolní 3 stupně slušně vzdorovaly. Monotónnost prvních dlouhých kopců (Dvoračky, Mísečky, Pláň, Špindlerovka) dokonale rozbíjely kilometry trailů v místních bikeparcích a lesích, takže ani sjezdy nebyly zdaleka zadarmo.

Na 60. kilometru přišla na chvíli pauza od dlouhých kopců a trávíme minimálně 15 km na polských trailech. Z počátku jsi unesen krásným trailem nahoru dolů, nástup za každou zatáčkou, avšak po hodině ti už dochází a přeješ si být z toho venku . Na 90. kilometru, kde už to moc netáhne, poslední výzva dne v podobě stoupání z Piechowic na Wysoki Kamien (na 7 km 650 metrů převýšení). Posledních 25 km už jsi rád za každou pevnější cestu a do cíle to celkem odsejpá.

Nutno podotknout, že trasa byla velice pěkná, s širokými a dalekými výhledy, krásnými traily, nadstandardně dobře značená. Na druhou stranu dost těžká a dlouhá.

Na sportsoftu po skončení závodu svítila tato informace:

Tyhle výsledky pro nás ale nebyly tak zásadní (i když první místo Markéty se taky počítá).

Přijeli jsme v šesti, žádný odpadlík, zástupce takřka v každé kategorii, takže se nám podařilo řádně promluvit do celkového hodnocení ČP XCM. Po pěti závodech jsme dosáhli následujících umístění:

Markéta Girgelová 3. místo Ženy;

Radim Hlůžek 5. místo Muži Elite;

Petr Kubelka 2. místo Muži Hobby;

Milan Hanyk 1. místo Muži 30–39 (v zastoupení neb spěchal na vyhlášení 1000 miles);

Lukáš Drejsl 3. místo Muži 30–39 (stejný počet bodů jako druhý, holt příště nesmí čekat na soupeře );

Lukáš Tříska 2. místo Muži 40–49.

Za fotky děkujeme chrrr.rajce.net a Janu Brychtovi (na Facebooku).