OBR Drásal 2019 – MČR v ultramaratonu

OBR Drásal – kdo to byl?

Odborná literatura pořadatele závodu říká:
Josef Drásal, prokazatelně nejvyšší člověk žijící v českých zemích a pravděpodobně i v tehdejším Rakousku a střední Evropě, žil většinu života v Holešově a je pohřbený na místním hřbitově. Tento největší Rakušan, Čech (a ne Karel IV. – to byl přece Lucemburk), Moravan, Hanák a Holešovák dal jméno našemu závodu.
V roce 2014 jsme pro Vás vymysleli novou výzvu, další cíl. Pro vyznavače extrémních zážitků jsme připravili trasu dlouhou 175km s 5088 výškovými metry. Jméno jsme vymysleli okamžitě – Obr Drásal.

Ultramaraton MČR OBR Drásal v našem pojetí – kdo to byl v roce 2019?

Pravidelný účastník Tom Kučera a prvnička Petr Hruška.
Letošní ročník v parametrech pořadatele 177km a 5 432m nastoupaných.

Fajn den na kole v očích Hruszkyho začal v pátek den před závodem ulehnutím do postele ve 20:00hod. Nemá problém se spánkem, usne prý hned 😀 O 60min převalovaných minut později poladí klimatizaci v rozpáleném hotelu, převlíkne spocené tričko a teď už prý usne. Pomalu si začíná připouštět nervozitu. Budík nastaven na 4:00hod. Převalování trvá, krátké usnutí je vystřídáno co chvíli nějakým děsivým snem. Nebyl to kvalitní spánek. Start je v 5:30, 119 závodníků v mysli křičí tak hurá na to 🙂

Vidět Holešovský zámek za rozbřesku bez lidí je zážitek 🙂

Na startu se naši dva OBŘi potkávají na startovní lajně.

Vylepený profil trasy je pro takhle dlouhý závod neustálý „připomínač“, jak super nápad to byl, se do tohoto sebeničení přihlásit.

5:30 Start!

Tempo je klidné. Dva závodníci z hloubky startovního pole za Holešovem vypálili ostrými a vzdáleni zbytku pelotonu zapózovali fotografům. Tento únik nechal ostatní klidnými. Přichází první stoupání s převýšením cca 300m. Elitní závodníci určují tempo zřejmě na jejich vytrvalostním standardu. Kůča se formuje okolo 20. pozice, Hruszky si nechává elitu odjet, napočítal před sebou 13 borců a jako 14. postupuje závodem. Jeho tajné přání dokončit závod v TOP10 stále udržuje v naději a nenechává se tempem zvrhnout do vyšších aerobních čísel.

Druhé stoupání závodu z Rusavy. Dát si ho takhle v 6 ráno je fajn 🙂 Východ Slunce live 🙂

Co se dělo dál? Hltání kilometrů a výškových metrů pokračovalo. Teplota stoupala. Pasáž závodu okolo 30.-70.km, kterou jela pouze trasa OBR, byla poznamenaná polomy a častým přenášením kola přes padlé stromy. Občas někde zřejmě padlo se stromem i nějaké značení a chvílemi to byl i orientační závod. Na druhou stranu označit skoro 180km v terénu 100% není jednoduchý úkol. Někde od 85.km byla trasa definitivně napojena na později startující trasy A (117km) / E (85km) / B (55km) / C (31km), což pro rychlé OBRy nebylo úplně příjemné neb zbylých 95km závodu bylo v pokřiku „jedu zleva / jedu zprava / díky / jedu zprava znamená že ti jedu okolo šlatru / atd… 😀 Věříme, že ohleduplnost všude zafungovala a nedošlo ke kolizím 🙂

Hruszky se postupem času propracoval na 11. místo a poslední dvě hodiny závodu soupeří s křečemi v nohou i rukou, ale především s borcem v souboji o TOP10. Tenhle boj vyschlých kovbojů Hruszky vyhrál a doráží do cíle na 10. místě absolutně o pouhých 52 vteřin před svým sokem v čase 9:00:51 neboli 32 451 vteřin. 

Kůča sice letos neobhájil své TOP10 z roku 2017, ale i tak ukázal, že drží skvělý výkonnostní standard a cílem projíždí absolutně 16. v čase 9:38:20.
Absolutní vítěz Honza Jobánek vyhrává v čase 8:01:31. Výsledky zde.

TOP 20 ultramaratonců ČR pro rok 2019:

A konečně pódiových TOP10 + jeden TOP11. vyhlášený pořadatelem za fair-play (to byl ten druhý kovboj):

Trasa OBRa a profil:

A trochu Hruszkyho čísel. Díky vybité baterii ve wattmetru pouze tep, který jasně ukazoval, že tělo postupem času vadne. Při jeho ANP na hranici 170 tepů a AP na hraně 150 tepů vykouzlil toto:

Za fotky děkujeme Kolopro Miloši Lubasovi, fotokoutku Fotocamp a Hruszkymu.