Dáma na kole – Etapový závod 10. Velká cena SPAC a Beskyd tour

Naše Markétka zavítala na dva skvělé silniční podniky. Prvním byl pro ni místní Slezský pohár amatérských cyklistů – 3-etapová Velká cena SPAC.

Takhle bojovala:

Etapák se jel kousek od mého bydliště a i když jsem nováčkem na silničním závodech, chtěla jsem si to zkusit a získat zase trochu více zkušeností. 
1. etapa časovka 13,2km, 2. etapa 2 kopcovité okruhy, každý 16km a 3. etapa 32km s fajnovým převýšením 300m na závěr na posledních 4 km. 
Na 1. etapu časovku jsem si moc nevěřila, protože na speciálu jsem jela poprvé, navíc trasa měla i prudké zatáčky a kopcovitý profil. 


2. etapa se jela v pelotonu o 24 závodnících, staří páni a my ženy 🙂 Už od začátku jsem se držela vepředu a jenom vepředu, hodně se taktizovalo a k žádnému většímu úniku nedošlo, asi už se těm starším moc nechce jet na dřeň 🙂 V cílovém spurtu jsem pak soupeřkám poodskočila.  


3. etapa byl 1 okruh z předchozího dne a výživný výjezd na Ondřejník, který dal zabrat i mužům. Z předchozích etap jsem měla náskok 1 mimuty na soupeřku na 2. místě, takže jsem si ji celou dobu hlídala až do konce. Pro publikum jsme si ještě k cíli na lajnu zaspurtovaly. 
A výsledně? 
1. etapa 2. místo, 2. etapa 1. místo  3, etapa  1.místo, celkově tedy za 1 ze 7 🙂 


 

A ještě Markétin druhý počin na Beskyd tour:

Letošní termín se bohužel datumově kryl s Drásalem, ale vzhledme k tomu, že beskydské kopce znám z bikových vyjížděk, rozhodla jsem se startovat na 121km trase tohoto známého silničního závodu. Na této trase ve velmi chladném a větrném počasí odstartovalo 164 závodníků. Trasa měla pěkných 2480m převýšení a řadu těžkých stoupání. Zhruba první třetina závodu se jela na hranici Slovenska i po slovenské straně přes Turzovku či vesnici Vysoká nad Kysucou. Od začátku jsem se držela v 10 členém balíku a střídala na špici. Na Slovensku nás čekala první zkouška síly a kondice. Známé Kelčovské sedlo nabídlo krásné 20% stoupání, to mi málem urvalo nohy 🙂 Poté následoval sjezd zpět do cíle v obci Bílá a pak směrem Frýdlant n./O. a Čeladná. Skupina, se kterou se vezu, dobře spolupracuje, takže přesun pod další těžké stoupání je poměrně rychlé. Do dalšího stoupání pod Smrčkem jedeme ve větším pelotonu a opět následují stojky a stoupání na zhruba 3km. Přiznám se dobrovolně, tady se mi podařilo spadnout při nulanulaprd rychlosti, díky tomu, že mi nevycvakla tretra, takže kopec na horizont vybíhám 🙂 Poté se trasa vlní směrem k Ráztoce, kde nás čekal ještě poslední těžký úsek, výjezd na Pustevny do n.v. 1012m. Tento 6km jsem vyjela poměrně dobře, i když nohy už měly dost. Peloton se už mezitím roztrhal a tvořily se max. 2-5 členné skupinky. Z Pusteven trasa pokračovala sjezdem do Bečvy, poté pozvolným stoupáním směrem k cíli. Zhruba 15km do cíle byl pak terén klesající,  i když za docela velkého silničního provozu. Do cíle dojíždím v 6 členném balíku a na čáře přespurtuju ještě jednoho „pána“ 🙂 Závod mi hodně sednul, dojela jsem na 2. místě za 1. Naďou Voráčkovou a před 3. Šárkou Dýrovou Macháčkovou, takže jsem byla velmi spokojená. Čas. 4:16:11, celkově 66.