Dubnové zapomenuté reporty našich Slezanů Markét a Viktora

Dubnové moravské závody Chřibská 50/30tka a Bolatická 30tka. Trochu se zpožděním snažení Markéty a Viktora.

FORCE CHŘIBSKÁ 50/30 MTB 2018 a Markét:
Už 16. ročník populárního XCM startoval z výstaviště Floria v Kroměříži. Suchá trať slibovala rychlejší svižné svezení. Na startu delší zhruba 50km trasy, kterou jsem odjela, se postavilo 389 závodníků. Start proběhl bez komplikací, vybudovala jsem si poměrně dobrou pozici ve startovním poli. Asi na 12.km se však ohlásily unavené nohy, kterým se nechtělo dalších takových 15km makat a spolupracovat. Hlava ale hodně chtěla… Pomohli až borci chlapi, za kterýma jsem se chvliku svezla a chytla do konce zase svoje tempo.
Trať měla hezké singlové pasáže, ale i delší výjezdy a sjezdy po lukách a lesních cestách. Sluníčko dalo všem šmrnc vypálených jarních cyklodresů, tedy nepočítám ty, co už ho chytli někde na Mallorce, že 🙂 
Čas dojezdu pro mne zklamáním, ale v konkurenci byl výsledek fajn a stačil na 3. místo v kategorii, absolutně 210./389.

BOLATICKÁ 30tka v podání obou:
Markét a Viktor na startu otvíráku severomoravské bikové sezóny.
Závod se jel v nádherných Prajzských končinách. Trať měřila 36 km (+800 m), závod byl vypsán jako maraton,  ale profil a traily měly blíže k XCO. 90% trasy odjeto v terénu po lesních trailech, lukách a polních cestičkách – to mluví za vše 🙂  
Markét startovala z první vlny, po pár metrech před ní bohužel nastal první hromadný pád, kterému se naštěstí vyhnula a tak se startovní pole trochu roztrhalo hned v úvodu. Terén byl rychlý, technicky náročnější nejen ve vyjetých kolejích po těžbě dřeva, jinak suprově upravená trasa i celkové zázemí. S výsledkem jsem hodně spokojená, ve své kategorii jsem obsadila  2. místo, v celkovém abs. pořadí pak 117./401.
Viktor se na startu odstartoval z prvních pozic a tak se vyhnul hromadnému pádu. Zavádějící rovinu po asfaltu absolvoval zapracovaný v balíku a před nájezdem do terénu začal bojovat o pozice. Do lesa vjížděl v první desítce, takže první úkol splněn. Následující kopce však byly opravdu rychlé, a jelikož to byl jeho první závod, tak nezachytil rozhodující útok a poslední třetinu závodu odjel osamocen. Dojel na 6. místě v Elitě tedy 15. v celkovém pořadí.