Mondraker Podium Carbon R

eRkový model patří přesně doprostřed nabídky této modelové řady a jako takový je samozřejmě osazen s ohledem na jeho nepochybné závodní ambice. Gró celé stavby tvoří dvanáctirychlostní sada sram XO1 kombinovaná s novou nýtovanou kazetou GX 10-50z.

Kliky zde Mondraker nevyužívá od koncernu Sram, ale dává prostor španělskému Rotoru, který zde nabízí svůj hliníkový CNC model REX 2.1 osazený plným, ale klasickým převodníkem NOQ se 34 narrow-wide zuby.

Přední odpružení bylo zvoleno poměrně nekompromisně s ohledem na co nejnižší hmotnost. Najdeme zde tedy odpruženou Fox 32 Float 29 Performance Step Cast se 100mm zdvihem v komplet černém provedení a s dálkovým lockoutem, který je umístěný v levé spodní části řídítek místo páčky přesmykače.

Také použitá kola nejsou přílišným kompromisem. Mondraker zde totiž nevsadil na OEM produkt, jako většina konkurence, ale osadil nová zapletená kola Mavic Crossmax Light 29 s tím, že je obul do Maxxis Ikon 3CMaxx Speed TR plášťů v rozměru 29×2,20″ a s vysokým TPI 120.

Od Sramu pak pocházejí logicky ještě kotoučové brzdy Level TLM s plně stavitelnými pákami, které jsou osazeny 160mm kotouči na obou kolech. A jak již bylo řečeno, je zde využit zadní flatmount standard přímé montáže na spodní vzpěru zadní stavby.

O dalším osazení biku se také nedá říct, že jde o nějakou tuctovku. Vévodí jim Stealth Carbon integrovaný představec, ve kterém najdete Onoff Peak Carbon 0.2 řídítka široká 710 mm. Sedlovka Peak Carbon pochází rovněž od značky Onoff a díky profilaci v její horní části a průměru 27,2 mm se od ní dá očekávat nadprůměrná pružnost. Na jejím vrcholu pak nalezneme ještě sedlo Fizik Antares R7.

Mondraker uvádí, že hmotnost tohoto biku jen lehce přesahuje 9 kg hranici, což se dá očekávat pravděpodobně u menších velikostí, nicméně i tak je tato hodnota velice zajímavá zejména v kontextu ceny, za kterou je eRkové Podium nabízeno. Původní doporučená cena 132 999,- Kč byla totiž novým dovozem zatraktivněna na opravdu zajímavých 99 999,- Kč. Vybírat můžete ze čtyř velikostí S, M, L a XL, přičemž ve všech je tento bike k dispozici výhradně jako devětadvacítka.

Kompletní info o tomto i dalších modelech Mondraker naleznete na stránkách českého zastoupení www.mondrakercz.cz.

 

Pokračovat zpět ..

 

Děkujeme MTBS.CZ za článek a poskytnuté fotografie

 

 

Převzato od https://mtbs.cz/clanek/mondraker-podium-carbon-r

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš